Community art / gemeenten

Wethouders en ambtenaren cultuur  die met verbeeldingskracht willen werken aan nieuwe oplossingen om de leefbaarheid te vergroten, ontmoeten we graag op ons online platform en tijdens de Community Art Brabant Cafés. Kunstbalie deelt goede voorbeelden, kennis, netwerk en onderzoek.

Spotlight

 • Waarde Community Art
  Dienstverlening

  De waarde van community art

  Wat werkt en wat levert het op wanneer je kunst inzet bij maatschappelijke vraagstukken? 

 • communityartbrabant.nl
  Dienstverlening

  Communityartbrabant.nl

 • Electron
  Dienstverlening

  Kennis en onderzoek

Wat we doen

Actueel

Kunstbalie

Community Art Brabant Café #6

Jac Danst, Bergen op Zoom

Het volgende Community Art Brabant Café is op donderdag 12 april bij Jac Danst in Bergen op Zoom. De bijeenkomst wordt georganiseerd met Stadlander en Cultuurbedrijf.

In je eentje een lastig vraagstuk tackelen is vaak lastig, maar ook samen met anderen is het een uitdaging. Wat is de vraag, wie zijn er betrokken en wat kun je met elkaar – vanuit een specifieke thematiek/methodiek – voor elkaar krijgen? We bespreken verschillende aanpakken in vier groepen onder leiding van een expert. 

Je bent van harte welkom bij het Community Art Brabant Café #6 in Bergen op Zoom.

 

Donderdag 12 april 2018  

14.30 - 19.00 uur | Jac Danst, Bergen op Zoom 

14:30 Inloop met koffie/thee en uitleg programma 
15:00 Plenaire start met een actuele casus  
15:30 In gesprek met elkaar in vier groepen
16.45 Plenaire terugkoppeling
17.30 Buffet en gezellig napraten  

Ja, ik meld me aan! 

Er is niet één manier om een vraagstuk aan te pakken of een project te starten. Wij zijn heel blij dat we vier experts te gast hebben die inspiratie en tips bieden vanuit hun eigen werkwijze. 

Luana Berghmans Design Thinking is een methode die uitdaagt tot een creatieve manier van denken en werken om tot innovatieve ideeën, producten en diensten te komen. Het gaat om het creëren van de juiste mindset waarbinnen verschillende partners vanuit hun eigen expertise kunnen bijdragen. In Design Thinking worden empathie, creativiteit en rationaliteit evenwichtig met elkaar gecombineerd om nieuwe waarden te creëren. In essentie is het een creatief proces dat uitdaagt om out of the box te denken. Luana is consulent kunsteducatie bij Kunstbalie en coach intermediairs in heel Brabant.

Lucas Zoutendijk Lucas is eigenaar van Studio 1:1. Studio 1:1 is een creatief onderzoeks- en ontwerpbureau dat zich specialiseert op sociaalmaatschappelijke- ruimtelijke- en ecologische vraagstukken. Door cross-sectorale samenwerking met experts en inclusieve co-creatie staat leefbaarheid voorop. Met deze information-based ontwerpaanpak zijn zij ook bij de pers in het oog gesprongen. Voor hun innovatieve aanpak heeft het bureau o.a. ‘The Green Architecture Competition’ gewonnen en zijn genomineerd voor de ‘Dutch Design Awards’. Opdrachtgevers zijn met name (semi)overheidsinstellingen zoals Gemeenten, Woningbouwcorporaties, Provincie en Waterschappen. De afgelopen periode heeft Studio 1:1 een aantal ‘groene & sociale projecten’ gerealiseerd; zoals een participatiespel om de biodiversiteit te vergroten bij nieuwbouw, een pilot met groene verlichting van een wijkpark en de ontwikkeling van het boek ‘De Natuurlijke Stad’: 10 strategische concepten voor een woningbouwcorporatie hoe deze kan bij dragen een vergroening van de stad. 

Iris van den Akker Hoe kunnen belangen van verschillende stakeholders samen komen in een gezamenlijk beleid? Iris heeft de afgelopen maanden onderzoek gedaan in het Liniekwartier in Breda, vanuit de institutionele theorie. Hierbij staat de opvatting centraal dat de keuzes en acties van organisaties onder andere worden gestuurd door het organisatieveld waartoe zij behoren. Iris is masterstudent Kunstbeleid & Kunstbedrijf. Zij verdiept zich in de manier waarop overheid en particuliere sector zich tot de kunsten verhouden en leert wetenschappelijke theorieën en verklaringen op dit gebied kritisch te wegen. 

Klaas Burger Maakt het uit wat je doet? Hoe werk je vanuit vooroordelen en blinde vlekken naar een constructieve vorm? Wanneer ontstaat organiserend vermogen? Hoe ontwikkel je impact vanuit een team met bewoners, professionals en kunstenaars? Klaas Burger is artistiek leider van de Academie voor Beeldvorming. Hij werkt op de grens van kunst, urgente sociale vragen, community building en beleidsontwikkeling. Elk project van de Academie is een leertraject waarin eerste bestaande beeldvorming wordt bevraagd. Vervolgens wordt verantwoordelijkheid genomen voor nieuwe verbeelding, die zichtbaar wordt in de publieke ruimte. Op dit moment wordt in het project Camping Kafka: weg in eigen land samengewerkt met mensen die na een relatiebreuk of schuldencrisis, op zoek naar werk of zorg, gaan wonen op recreatieparken.

Geef bij aanmelden je eerste en tweede voorkeur door. We proberen daar zoveel mogelijk rekening mee te houden.

Klik hier om je aan te melden en je voorkeuren door te geven. 

Donderdag 12 april 2018 

14.30 - 19.00 uur

Jac Danst, Buitenvest 96 in Bergen op Zoom  

Voor makers, kunstenaars, woningcorporaties, welzijn- en zorginstellingen, gemeentes en andere geïntereseerden in community art. 

Jasmijn van der Hamsvoord

Jasmijn van der Hamsvoord

Adviseur Kunstbeoefening

financiering, crowdfunding, communicatie, projectmanagement, infrastructuur, netwerken

Van 12 tot en met 18 maart is de eerste mogelijkheid om aanvragen voor subsidie impulsgelden te uploaden. Bij de subsidie impulsgelden werken we met vaste uploadtermijnen van één week. In praktijk betekent dit dat er in 2018 vier momenten zijn waarop er aanvragen kunnen worden aangemeld. De impulsgelden zijn bestemd voor projecten die een bijdrage leveren aan de duurzame ontwikkeling van het Brabantse cultuursysteem.

In maart geven we letterlijk kleur aan de culturele sector. Lopen we blauwtjes, zijn we voor even groen als gras en bekennen we kleur. Want in maart staat Mestmag.nl geheel in het teken van het thema ‘Kleur’. Een maand met veelzijdige tinten in het vooruitzicht!

  Makers, culturele instellingen, overheden, maatschappelijke organisaties, onderwijsinstellingen of bedrijven die een bijdrage willen leveren aan versterking van de culturele sector, kunnen ook dit jaar een beroep doen op de impulsgelden. Daarvoor is ruim 2 miljoen euro beschikbaar gesteld door de Provinciale Staten van Noord-Brabant.

  In februari stroomt het op Mestmag.nl. Want in februari staat Mestmag.nl geheel in het teken van het thema ‘Vloeibaar’. Een maand vol beweging, stroomversnellingen en kweekvijvers!

  ‘Bereid je goed voor. Zorg dat je een goed projectplan en een juiste begroting hebt. De grotere giften kwamen uit het eigen netwerk, dat lijkt me ook logisch. Dus zorg in elk geval voor een goed netwerk dat je flink kunt bestoken’, tipt Laura van der Westerlaken, ze zette voor het Brabants Kamerkoor twee succes volle crowdfundingsacties op. Maar hoe doe je dat, crowdfunden? En waar moet je op letten?

  Ook in het nieuwe jaar staan we natuurlijk weer klaar om jou als cultuurprofessional je werk nog beter te laten doen. Vol nieuwe energie, goede voornemens, ambities en daadkracht gaan we dan weer aan de slag om bijzondere cultuur zichtbaar te maken. Het thema van januari op Mestmag.nl is dan ook treffend ‘Goede voornemens’.

  Knallend het jaar afsluiten en met opgeladen batterij het nieuwe jaar inluiden. December is een bijzondere maand. Enerzijds zijn we druk doende het jaar af te sluiten en anderzijds zijn we bezig met het smeden van plannen voor het nieuwe jaar. Het oude afsluiten en het nieuwe opstarten. Met recht staat de gehele maand december op Mestmag.nl in het teken van het thema ‘Oud&Nieuw’.

   

  Op welke talentvolle Brabantse makers uit de kunst- en cultuursector ben jij het meest trots? Van welke makers moet heel Brabant weten wie ze zijn en wat ze maken? En belangrijker nog: het werk van welke makers moet heel Brabant bezoeken, beluisteren en bekijken omdat ze het verdienen én omdat ze Brabants zijn?