Zoek bijvoorbeeld naar een activiteit of pagina

Praktijk- en theorie-examen muziek

Meer dan 150.000 Brabanders zijn actief met instrumentale muziek. Goed nieuws, want kunst en cultuur inspireert en verrijkt je leven! Kunstloc Brabant borgt de kwaliteit van de kunst en cultuureducatie en dus ook van muziekeducatie. Dit doen we door, samen met talloze partners, landelijk erkende muziekexamens te verzorgen. Zo kunnen duizenden strijkers, gitaristen, blazers en slagwerkers hun diploma’s voor theorie- en praktijkexamens behalen en groeien in het maken van muziek. De examens en diploma’s voldoen aan de meest recente landelijke raamleerplannen erkend door de KNMO en Cultuurconnectie. De eisen sluiten aan op de leef- en klankwereld van de leerlingen met ruimte voor eigen inhoudelijke en didactische aanpak door docenten.

Informatie & inschrijven op muziekexamensbrabant.nl

Samenwerking met talloze partners en organisaties

Dankzij de samenwerking betreft de muziekexamens kunnen talloze docenten, zzp’ers, privé- scholen en instituten gebruikmaken van muziekexamens die afgenomen worden op de gemeentelijke examenlocaties. Kunstloc Brabant heeft de ambitie om een samenwerkingsverband op te richten waarin alle aangesloten organisaties participeren. Op termijn zal deze organisatie de landelijke erkende muziekexamens overnemen.

Door de samenwerking met de Brabantse Bond van Muziekverenigingen (BBM) kunnen de bij de aangesloten leden en verenigingen op uiterst flexibele wijze muziekexamens afleggen voor blaas-, slag- en strijkinstrumenten. BBM behartigt onder meer de belangen van bijna 400 Brabantse muziek- & majorette/twirl-verenigingen.

Het aanbod van de strijkersexamens komt tot stand door samenwerking met de Federatie van Amateur Symfonie- en Strijkorkesten (FASO). De FASO is een federatie van verenigingen en instellingen met als doel orkest- en kamermuziek te spelen. Op dit moment telt de FASO 235 lidorkesten in Nederland en België, waarbij in totaal zo'n 8500 muzikanten zijn aangesloten.

De gitaarexamens worden afgenomen door de European Guitar Teachers Association (EGTA). De EGTA ziet het als een van haar belangrijkste doelstellingen de ontwikkeling van het gitaaronderwijs op inhoudelijk vlak te stimuleren. De EGTA doet dit o.a. met landelijke themadagen, activiteiten binnen werkgroepen, en sinds 2018 ook met de A-examens voor akoestisch gitaar.

Wil je meer weten over de muziekexamens?

Voor vragen over de muziekexamens kun je mailen naar: info@muziekexamensbrabant.nl