Crowdfunding gezocht voor Philips Symfonie Orkest

Het Philips Symfonie Orkest brengt dit najaar Mahlers monumentale Achtste Symfonie in Amsterdam, Utrecht en Eindhoven. Dit unieke project wil het orkest graag vereeuwigen door een professionele concertregistratie op dvd. Nu al weten hoe het M8hler klinkt? Klik op de teaser.

'Kunstbalie bewondert de ambitie en professionele aanpak van het Philips Symfonie Orkest. De muzikale uitdaging en de registratie van dit bijzondere concert zetten het amateurorkest nog meer op de kaart en wij dragen hier graag aan bij!’, laat Joosje Duindam, adviseur Kunstbeoefening weten.

Het verhaal

De achtste symfonie van Gustav Mahler, ook wel bekend als de ‘Symphonie der Tausend’, is één van de meest grootschalige muziekwerken ooit gecomponeerd. Het is een grote wens van het PSO om dit werk te spelen. Vanwege de omvang staat het werk echter zeer zelden op de lessenaar. Sterker nog: in heel West-Europa is dit werk nog nooit op de lessenaar gezet door enig niet-professioneel orkest. Mede ter ere van het dertigjarig jubileum van chef-dirigent Jules van Hessen voert het PSO dit monumentale werk uit. Wanneer een uitvoering van Mahler 8 plaatsvindt, is dat een enorme happening; een hoogtepunt in het concertseizoen.

In zijn 'Ode aan de liefde', zoals Mahler 8 ook wel wordt genoemd, trekt Mahler luid en duidelijk alle registers open. Ja, waarom eigenlijk? Om het hart van zijn vrouw Alma terug te winnen na een huwelijkscrisis. Lyrisch, bombastisch, meeslepend. Een ultieme schreeuw om liefde en daarvoor was niets hem te veel. De première in 1910 o.l.v. Mahler zelf was een ware triomf met een uitzinnig publiek en een langdurige staande ovatie.

Mahler 8 vergt het uiterste, zowel muzikaal als organisatorisch. Meer dan 150 orkestmusici werken samen met 8 gerenommeerde solisten en meer dan 380 zangers van het Philips Philharmonisch Koor, het Nederlands Concertkoor, het Toonkunstkoor Utrecht, het Nationaal Jongenskoor en het Nationaal Kinderkoor.

Kunstbalie gaf in het kader van de impulsgeldenregeling advies en ondersteunt het project bij het ophalen van geld via crowdfunding. Dit is een van de drie mogelijkheden om in aanmerking te komen voor de impulsgeldenregeling. Wanneer het project via Voordekunst 70% van het bedrag gefinancierd krijgt, wordt de overig 30% vanuit de impulsgelden aangevuld. Op voordekunst is het project te zien en kun je doneren. 

Dit crowdfundingsproject is geslaagd.

Joosje Duindam

Joosje Duindam

Adviseur Kunstbeoefening

financiering, crowdfunding, onderzoek, lokale infrastructuur, gemeentelijk beleid, community art en kunstbeoefening

Jasmijn van der Hamsvoord

Jasmijn van der Hamsvoord

Adviseur Kunstbeoefening

financiering, crowdfunding, communicatie, projectmanagement, infrastructuur, netwerken