Kennis: Netwerkvorming en samenwerking

Ontdek het brede provinciale kunstnetwerk op het gebied van kunstbeoefening. Hier vind je gegevens per kunstdiscipline, type en locatie in Brabant. Daarnaast vind je hier meer informatie over samenwerking in de cultuursector.

In het inspiratieboekje Op weg naar een succesvolle samenwerking staan bijvoorbeeld aandachtspunten en tips & tricks van ons en onze samenwerkingspartners uit het Brabantse culturele werkveld en het onderwijs. Zij vertellen over hun projecten, die mogelijk gemaakt werden door verschillende subsidieregelingen van de provincie Noord-Brabant. Deze kennis kan je helpen om jouw doel te bereiken en daarmee bijdragen aan de Brabantse culturele sector.

 

Provinciale partijen

In de provincie zijn er verschillende provinciale partijen actief. Ze bevorderen de amateurkunstparticipatie van een bepaalde discipline of werken aan talentontwikkeling van de gedreven beoefenaar. Onderstaande 19 organisaties ontvangen van 2017 tot en met 2020 provinciale subsidie. 

Stichting Carte Blanche biedt werkruimte voor 'lastige' talenten in theater, beeldend werk en poëzie.

Stichting Prinses Christina Concours wil dat alle kinderen en jongeren in Nederland kennismaken met muziek en hun talenten zover mogelijk ontwikkelen.

Podium Bloos / Festival 39Graden biedt creatief talent (15-21 jaar) de kans om hun voorstelling voor een breed publiek te spelen. 

Stichting Bosse Nova / Kunstbende is dé wedstrijd voor jong creatief talent in de categorieën Dans, DJ, Expo, Fashion, Film, Muziek, Taal of Theater.

Stichting Indrustiestrand / EELT is een professioneel kunstenaarscollectief met expertise in theater, muziek, film en kunstonderwijs.

Brabantse Bond van Muziekverenigingen heeft als doelstelling het bevorderen van muziekbeoefening door amateurs in de ruimste zin van het woord.

 

Stichting Theaterwerkplaats Tiuri gelooft dat alle talenten zichtbaar gemaakt moeten worden, in het bijzonder mensen met een beperking. 

Stichting Dukebox is het productiehuis voor urban & hiphop in Den Bosch. 

Stichting Orventus brengt avontuurlijke blaasmuziek door een klein en flexibel orkest met een transparante klank. 

Stichting Pra maakt innovatieve dans- en muziekprojecten voor en met ouderen in samenwerking met kinderen en studenten van de kunstopleidingen.

Stichting Brabant Koor is een concertkoor dat al ruim 30 jaar koorwerken uitvoert met professionele orkesten.

Stichting HTLO / De Concertserie Verrassende Ontmoetingen biedt professionele en bijzondere podia aan ter promotie van de Harmonie-, Fanfare- en Brassbandmuziek.

Stichting Vocaal Talent NL heeft als missie het opsporen en tot bloei brengen van jong vocaal en muzikaal talent. 

Stichting Danspunt Brabant is een koepel voor amateurdans en maakt verbindingen tussen danser/publiek, professional/amateurs en vraag/aanbod mogelijk.

Stichting Maestro ontwikkelt en organiseert scholing voor amateurkoordirigenten. 

Stichting Kabra Koepel amateurtheater is een platform voor verspreiding van kennis, het behartigen van belangen en ontwikkelen van bovenlokale activiteiten voor het amateurtheaterveld in Brabant.

Stichting Factorium Podiumkunsten LINK is hét Brabantse theaterfestival waar jongeren hun talenten aan het grote publiek kunnen laten zien.

Stichting Orkest Zuid is een bovenregionaal Brabants blaasorkest en voeren symfonische blaasmuziek uit op een hoog artistiek niveau met getalenteerde amateurmusici én professionals.

Stichting Euregio Jeugdorkest is een symfonieorkest dat jonge talenten in orkestverband leert musiceren en uitvoeringen organiseert op diverse openbare concertpodia. 

Kunst in Brabant: Kunstencentra en lokale ondersteunings-organisaties

Hieronder een overzicht van de lokale kunstencentra en ondersteuningsorganisaties amateurkunst. 

Landelijke ondersteuningsorganisaties

Het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) is het landelijk kennisplatform voor professionals, bestuurders en beleidsmakers in cultuureducatie en cultuurparticipatie. Via kennisdeling en onderzoek draagt het instituut bij aan de kwaliteit van praktijk en beleid.

Ik Toon is een landelijk campagnebureau om amateurkunst in de spotlight te zetten! Met iktoon geven culturele instellingen, verenigingen, vakdocenten en amateurkunstenaars verspreid door Nederland een positieve impuls aan het draagvlak voor kunst en cultuur. 

Fondsen 

Bekijk voor een overzicht van alle fondsen de pagina met de subsidiemogelijkheden

Expositieplekken

Er zijn een heleboel plekken waar je als amateur of semi-professional kunt exposeren. Maar waar dan precies? En welke zijn bij je in de buurt? Brabants kenniscentrum kunst en cultuur (bkkc) en Kunstbalie hebben een handig overzicht gemaakt.

Evelien Wouters

Evelien Nelemans-Wouters

Senior Adviseur Kunstbeoefening

subsidieregelingen, financiering, projectmanagement, dans, theater